top of page

Римски щори

Римските щори са един семпъл начин за аранжиране на прозорците, произхождащ от Древен Рим.  В България, в близкото минало, бяха известни под наименованието Трансперанти, но всъщност не бяха особено популярни до преди десетина години, когато станаха много модерни.

 

Римските щори особено се харесват от млади хора, тъй като това е едно практично и създаващо уют решение, подходящо за всеки дом или офис и са все по-предпочитани пред обикновените алуминиеви щори. Те са не само стилни, но спестяват и много място, което понякога е изключително важно. Ако сте привърженици на минимализма и не харесвате завеси, римските щори са наистина икономичен вариант да се скриете от чуждите погледи. Също така са много подходящо решение за детска стая, тъй като в повечето случаи децата не ги достигат и не могат да ги скъсат, например, а и не им пречат да играят.

 

Разбира се римските щори не е задължително да се изполват самостоятелно. Най-добре е да съчетаете плътни щори с подходящи пердета. Така през деня, когато не използвате щорите и те са вдигнати, пред прозореца все пак ще имате текстил, който да внася уют и да бъде преграда за любопитни погледи. Една по-различна идея е да поставите по-тънки полу-прозрачни щори в комбинация с плътни завеси. Тогава ефекта е по-драматичен без това обаче да натоварва интериора.

 

В зависимост от стила и цветовете на дома ви можете да изберете най-различни варианти за текстил, от който да бъдат изработени римските щори. Те могат да бъдат дюс, шарени, лъскави или съвсем съвсем семпли, а също така по-плътни или по-прозрачни, в зависимост от това какъв ефект искате да постигнете. Различните текстили съответно предполагат и различен начин на ушиване. Някои платове сами предполагат модела, а с други могат да се направят 2-3 варианта.

Разбира се голямо значение има и къде и как ще се монтират щорите, което то своя страна определя и вида на механизмите, които ще се използват.

 

За всички тези изисквания и специфики е добре да потърсите съвет от специалист и той да Ви посъветва в избора - нещо, което ние от „Къщата” с удоволствие ще направим за Вас. Разполагаме с голямо разнообразие от платове и ще Ви помогнем да изберете подходящ десен и материя, който да подхожда на стила и обзавеждането както и да е в съчетание с останалия текстил в помещението, особено ако вече има такъв. Ще Ви предложим различни механизми и начини на монтаж в зависимост от Вашите желания и архитектурни възможности. А най-добрата новина е, че можем да дойдем да вземем размери, като така гарантираме максимално доброто изпълнение на поръчката

 

И накрая искаме само да споменем една „разновидност” на римките щори - т.нар. австрийски щори. Те работят на същия принцип, но особеното при тях е, че се шият като перде и при повдигане не се плисират,  а драпират. Те изглеждат по-шикозно и дори понякога помпозно в сравнение със семплите римски щори, но придават невероятен стил и класа на интериора.  Но могат да бъдат и съвсем закачливи, в зависимост от текстила, от който са ушити.

bottom of page